Re: Hallo allemaal!

Nieuw berichtdoor Anne76 » za 03 okt 2015 21:43

Hoi Bianca,

Je verhaal klinkt heel herkenbaar. Als je wat verder op dit forum kijkt ben je zeker niet de enige. Al voelt dat vaak wel zo. En meid, wat ontzettend vervelend voor je.

Terwijl ik dit tik zit ik midden in een paniek/spannings/angstaanval (geef het beestje een naam...). De afleiding die dit forum me geeft is fijn.

Ik kreeg mijn eerste aanvallen in mijn pubertijd. Nu inmiddels bijna 40 jaar oud. Wel in behandeling geweest, al jaren aan de Citalopram, maar uiteindelijk blijft het terugkomen. Zodra ik ook maar iets te weinig rust neem; of er gebeuren teveel spannende dingen tegelijk, dan gaat het bijna altijd mis. Vaak aan geslingerd door een lichamelijke sensatie: misselijkheid, pijn op de borst; al is het een steek in m'n zij.....

In al die jaren heb ik regelmatig aanvallen gehad tijdens het rijden. Door de aandacht die ik nodig heb voor het verkeer zakt het meestal snel af. Door het aantal aanvallen weet ik dat me niks zal gebeuren; dat ik gewoon blijf reageren op andere weggebruikers en dergelijke. De eerste keer dat ik daarna moet rijden is het altijd even spannend. Ik weiger toe te geven aan de angst. Ik MOET tenslotte naar m'n werk. Eigenlijk ben ik nog banger voor wat er gebeurt als ik stop en mijn auto aan de kant zet, dan voor de aanval zelf. Die aanval gaat over; zakt af en in de tussentijd zal me niks gebeuren. Als ik eenmaal stop... Durf ik dan ooit weer achter het stuur? Met alle gevolgen van dien?

Die realiteit spookt op het moment van een paniekaanval als een mantra door mijn hoofd: doorrijden, het zakt af, doorrijden, het zakt af....

En als het dan weer een paar keer goed gegaan is dan vertrouw ik er weer op en komt de rust.

Therapie zal je helpen. Ik ben ook net weer met een nieuwe totaal andere therapie begonnen. En het zal me lukken.

En jou ook! Oefenen, oefenen, oefenen. Opbouwen en soms weer genadeloos op je b*k gaan. Maar daarna duurt het opbouwen korter. En uiteindelijk ben je er vanaf. Echt. Zorg ervoor dat je een therapie krijgt waarbij je het gevoel krijgt dat het je helpt. Zo niet, geen tijd meer aan besteden, iets anders zoeken. En de befaamde klik tussen jou en jouw behandelaar is ook onwijs belangrijk. Bij twijfel, gewoon aangeven en een andere zoeken. Een therapeut vindt dat prima hoor.

Je komt er wel!! Hou vol!!

Anne76
 
Berichten: 5
Geregistreerd: zo 20 sep 2015 20:10

Re: Hallo allemaal!

Nieuw berichtdoor Anne76 » za 03 okt 2015 21:47

Vertrouwen in je lijf krijg je door te doen en te ervaren dat het goed gaat. Beter gaat. Niet altijd, maar meestal wel. Steeds een stapje verder.

Zet 'm op! Blijven knokken.

Anne76
 
Berichten: 5
Geregistreerd: zo 20 sep 2015 20:10

Re: Hallo allemaal!

Nieuw berichtdoor Sandy45 » do 22 okt 2015 11:01

Hoi Anne ,welke therapie ben je begonnen?? Gr.Sandy

Sandy45
 
Berichten: 7
Geregistreerd: za 17 okt 2015 21:10

Re: Hallo allemaal!

Nieuw berichtdoor Anne76 » za 14 nov 2015 21:24

Na een persoonlijkheidsonderzoek hebben we besloten om met schematherapie te beginnen. Daar zal ik in het voorjaar mee starten. Nu zijn we eerst begonnen met de paniek/angstaanvallen.

Ik ben ooit behandeld door DE angstspecialist van Nederland (hoorde ik achteraf). Echter, ik heb er niets aan gehad. Ik vermoed dat hij vooral verstand heeft van aanwijsbare angsten. Zoals angst in volle ruimtes of voor spinnen. Mijn angst komt zomaar. Uit het niets. Gepaard met allerlei randverschijnselen. Het leek wel of hij het niet kon of wilde snappen.

Deze therapeut doet letterlijk en ter plaatste oefeningen met me. Zoekt samen met me naar de beste weg. Neemt ook mijn naasten mee in het proces. Hij zoekt naar het hoe en het waarom. En nog veel meer. Ik voel me voor het eerst sinds 4 therapeuten echt serieus genomen. Een verademing.

Nu nog resultaat. Maar die komt. Daar heb ik vertrouwen in. Blijven knokken.

Anne76
 
Berichten: 5
Geregistreerd: zo 20 sep 2015 20:10

Re: Hallo allemaal!

Nieuw berichtdoor firstmethenyou » do 19 nov 2015 17:53

Hey Bianca,

Allereerst bedankt voor je openheid. Dat maakt het ook makkelijker om met je mee te denken.

Ik ga het volgende zeggen omdat ik hoop dat het je een heel proces gaat besparen. Ik heb langere tijd ervaring met een angststoornis (5 jaar) met een iets anders oorzaak dan jij, maar redelijk gelijkwaardig qua hoe het zich uit.

Ik weet niet of je bekend bent met de wet van 'conditionering', maar jouw situatie zou redelijk goed verklaarbaar kunnen zijn vanuit dat kader. Als ik het zo lees ben je in een situatie terecht gekomen waarin je gezondheid opeens niet meer oké was. Termen als 'tumor' et cetera lees ik en ze hadden zelfs de verwachting op nog iets bedreigenders. Het kan best een klap zijn wanneer je beseft dat dat stabiele lichaam ook opeens iets 'kan' mankeren, dus je wordt voor je gevoel aangevallen in je veilige omgeving. Resultaat: auto rijden, supermarkt, noem het maar op, alles kan opeens eng zijn.

Natuurlijk is het niet eng, maar wanneer je eenmaal in je veilige omgeving bedreigt lijkt te worden, onthoudt je lichaam dat en voelt het zich misschien nergens meer veilig. Nu is het zo dat specialisten inderdaad altijd kijken naar specifieke situaties, terwijl je gezondheid een intern-gerelateerd dingetje is. Als je je lichaam vertrouwt, stap je waarschijnlijk een stuk makkelijker die auto weer in.

Misschien dat ik een wilde gok doe, maar strand niet net als ik in allerlei existentiële therapieen die van alles aanpakken, behalve de beschadiging van je basisveiligheid. Het klinkt misschien paradoxaal, maar in de basis probeert je lichaam zich 24/7 in te zetten om je gezond te houden en het doet echt werkelijk alles voor je. Nu kunnen je gedachten die paniek'aanvallen' als aanval beschouwen, terwijl dat een reactie is op je eigen onzekerheid. Iedereen zou zich verdedigen tegen een aanval toch? Jouw lichaam dus ook.

Als je nu nog wel eens angstig bent, dan houd je rekening met de kans op herhaling, dus zoek het dicht bij jezelf. Het niet durven auto rijden lijkt me meer een gevolg van de basisangst, dan prioriteit.

Hoop dat je hier wat aan hebt en anders heb ik lekker flink misgetast. Ook geen punt.

firstmethenyou
 
Berichten: 2
Geregistreerd: wo 11 nov 2015 21:03


Keer terug naar Even voorstellen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten